Wiśnia pod śniegiem – Domowe pyszne ciasteczka z wiśniami – z przepisu mojej babci. Obłędny smak
Domowe ciasteczka z wiśniami to nieodłączny element popołudniowej kawy w wielu domach.
Ich miłośnicy zgodnie stwierdzą że mięciutki i świeżutkie ciasteczka z dużym prawdopodobieństwem potrafią przypomnieć czasy dzieciństwa czy miłe wspomnienia w przyjacielskim gronie. Poniższy przepis na przepyszne ciasteczka z pewnością zbierze słowa uznania wśród najbliższych.
Z pewnością zmienią ponury dzień w bajkę! „Wiśnia pod śniegiem” to oryginalna nazwa, pod którą kryje się sposób na idealnie lekki i słodki deser. Główną zaletą ciasteczek z wiśniami jest ich ekspresowe przygotowanie, które wprawionym domowym cukiernikom nie powinno zająć więcej niż 30 min.
Składniki
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g masła
- 3 duże jajka
- około 50 wiśni
- 50 g dżemu wiśniowego
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Potem dodaj śmietanę, jajka, miękkie masło, po czym szybko zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na dość długi prostokąt, brzegi posmaruj dżemem i ułóż na nim wiśnie. Następnie ciasto zwiń w rulon i pokrój na porcje, po 2 wiśnie na każdą.
Rulony ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 min w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasteczka po przestygnięciu posyp cukrem pudrem.
