Ciastka drożdżowe z miękkim twarogiem i nadzieniem jagodowym – Oto Instrukcja przygotowania.
Składniki:
Podstawowe ciasto drożdżowe:
- 130 ml letniego mleka
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 35 g granulowanego cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki zwykłej
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 250 g miękkiego twarogu
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 100 g mrożonych jagód
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 jajko do posmarowania

Proces przygotowania
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką wałku i kroimy na kwadraty (będzie nam około 12 kawałków ciasta). Do miski włóż twarożek, wsyp budyń waniliowy, cukier, żółtko i wszystko ubijaj. Zamrożone jagody oprósz skrobią i włóż do nadzienia. Wypełniamy środek przygotowanych szalików.
Przyklejamy końcówki kwadratów i przekłuwamy je na środku wykałaczką. Powierzchnię szalików posmaruj roztrzepanym jajkiem, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 40 minut.