Szybki przepis na pyszne i kruche ciasteczka. Gotowe w 20 minut, są idealne na niespodziewaną wizytę bliskich.

Chrupiące ciasteczka robi się błyskawicznie! Jeśli czekasz na gości i nie wiesz, co możesz zrobić na szybko, skorzystaj z poniższego przepisu.

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 4 szklanki mąki
  • 2,5 (450 g) kostki masła lub margaryny
  • Kilka łyżek cukru do posypania (świetnie sprawdza się cukier gruboziarnisty)

Wykonanie

Wbij jajko do miski.

Roztrzep je z solą i octem.

Do innego naczynia przesiej mąkę. Dodaj tłuszcz pokrojony w kostkę i zimną wodę.

Krótko zagniataj, po chwili dodaj wcześniej przygotowane jajko.

Kiedy ciasto będzie odlepiało się od rąk, uformuj kulę i zawiń ją w folię.

Wstaw na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto lekko rozwałkuj.

Posyp cukrem i dalej wałkuj, na grubość ok. 0,5 cm i kształt prostokąta.

Następnie ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku.

Tak uformowane ciastka posmaruj po wierzchu wodą i posyp kolejną warstwą cukru. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 10 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!