Było ono hitem wśród moich gości. Z tego przepisu powstało pyszne i proste ciasto kawowe z orzechami.
Możesz zainspirować się „Kulinarną Maniusią” i przygotować pyszny deser kawowy z wykorzystaniem śmietany, orzechów, amarantusa i ziaren orkiszu.
Jest łatwy do zrobienia i pyszny. Pięknie się prezentuje i nie wymaga pieczenia.
Potrzebne będą:
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy zbożowej
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- 160 g herbatników
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 70g posiekanych orzechów nerkowca
- 3 łyżki ksylitolu – cukier brzozowy
- 750 ml śmietany 30%
- 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu
Polewa:
- 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Odłożyć część herbatników. Śmietanę, mascarpone, cukier puder i kawę zmiksować na gładką masę. Dodać ekspandowany amarantus, ziarna orkiszu i pokruszone orzechy nerkowca.
Połączyć wszystkie składniki. Masę podzielić na dwie części i jedną połowę wyłożyć na przygotowaną patelnię z herbatnikami. Przykryć resztą herbatników, wyrównując. Wlać pozostałą masę. Posypać masę płatkami migdałowymi i orkiszowymi. Gdy ciasto będzie gotowe, pozostawić je do schłodzenia w lodówce na co najmniej jedną noc.
