Cygańskie placuszki: genialne danie za tanie pieniądze, szybko się je przygotowuje, długo pozostają miękkie
Miękkie i delikatne placuszki na kefirze, na które znalazłam ostatnio przepis noszą nazwę „Cygańskie placuszki”.
Szybko się je przygotowuje, długo pozostają miękkie, nie wchłaniają dużo oleju roślinnego. Możesz je również przygotować z dowolnym nadzieniem.

Potrzebujesz:
- Kefir 500 ml;
- Śmietana 2 łyżki;
- Mąka 800 g;
- Sól szczypta;
- Cukier 2 łyżki;
- Soda 1 łyżeczka;
- Olej roślinny 3 łyżki;
- Jajka 1 szt.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą, solą, cukrem, jajkiem, śmietaną, olejem roślinnym. Dobrze wymieszaj masę i dodaj kefir (w temperaturze pokojowej).

Wskazówka: mąkę dodawaj porcjami, ciasto powinno być miękkie i nie powinno się kleić, więc możesz użyć mniej mąki niż ja.

Ciasto włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 30 minut. Podziel je na porcje, formując z niego niewielkie kulki. Rozwałkuj i smaż na oleju roślinnym z obu stron.

Jeśli robisz placuszki z nadzieniem, ciasto cienko rozwałkuj, ułóż nadzienie, zawiń w kulkę i ponownie delikatnie rozwałkuj.
Aby przygotować nadzienie możesz wymieszać np.
- Szczypiorek;
- Jajka ugotowane na twardo;
- Tarty ser.