Ciasto, o którym wszyscy mówią: smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki!

To ciasto jest fantastycznie smaczne i naprawdę dosłownie rozpływa się w ustach.

Idealne ciasto i delikatny budyniowy krem to znakomity duet. Koniecznie zapisz ten przepis, smakuje każdemu bez wyjątku!

Potrzebujesz:

Na ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 180 g masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mleko i wodę. Gdy mieszanina się zagotuje dodaj mąkę. Ciągle mieszaj. Kiedy ciasto zaczyna odklejać się od ścian, jest gotowe. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do niego po kolei jajka.

Wymieszaj masę do uzyskania gładkości. Połowę przygotowanego ciasta wyłóż na okrągłą foremkę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Pozostaw upieczone ciasto do ostygnięcia i upiecz również drugą połowę ciasta. Przygotuj krem: do garnka wbij jajka, dodaj cukier, mąkę, mleko i ugotuj gęsty budyń.

Ubij mikserem masło i łyżeczkami dodaj do niego schłodzony budyń – krem jest gotowy. Do foremki włóż pierwsze schłodzone ciasto. Wyłóż na nie przygotowany krem budyniowy. Przykryj drugim ciastem. Posyp cukrem pudrem.

Deser podawaj schłodzony. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!