Pyszne domowe ciasto cytrynowe – ciasto ze sklepu stanie się historią. Wyjątkowo prosty przepis

Puszyste i pyszne ciasto cytrynowe sprawdzi się na co dzień i od święta. Nawet jeżeli masz mało czasu, mało chęci lub umiejętności – ten przepis jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje.

Przygotowanie ciasta jest szybkie i niewymagające użycia skomplikowanych składników.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • kandyzowane owoce (opcjonalnie)

Polewa:

  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wsyp do miski cukier i dodaj jajka. Całość ubijaj mikserem około 2-3 minuty, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Do uzyskanej masy, dodaj kolejno: miękkie masło, sok z połowy cytryny oraz startą skórkę z cytryny.

Następnie wsyp do miski przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Możesz dodać do masy kandyzowane owoce i delikatnie połączyć całość łyżką.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C. Przygotuj formę o średnicy 24 centymetrów i po wyłożeniu pergaminem, wylej na nią ciasto. Piecz ciasto w piekarniku przez około 40-50 minut.

Sprawdź ciasto wykałaczką lub innym drewnianym patyczkiem. Po wyciągnięciu, drewienko powinno być suche. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki.

Do cukru pudru dodaj sok z wyciśniętej cytryny i wodę, następnie całość wymieszaj. Gotową masą, pokryj wypiek. Poczekaj aż lukier zastygnie.

error: Treść zabezpieczona !!