Pyszne domowe ciasto cytrynowe – ciasto ze sklepu stanie się historią. Wyjątkowo prosty przepis
Puszyste i pyszne ciasto cytrynowe sprawdzi się na co dzień i od święta. Nawet jeżeli masz mało czasu, mało chęci lub umiejętności – ten przepis jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje.
Przygotowanie ciasta jest szybkie i niewymagające użycia skomplikowanych składników.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego
- kandyzowane owoce (opcjonalnie)
Polewa:
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wsyp do miski cukier i dodaj jajka. Całość ubijaj mikserem około 2-3 minuty, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Do uzyskanej masy, dodaj kolejno: miękkie masło, sok z połowy cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
Następnie wsyp do miski przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Możesz dodać do masy kandyzowane owoce i delikatnie połączyć całość łyżką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C. Przygotuj formę o średnicy 24 centymetrów i po wyłożeniu pergaminem, wylej na nią ciasto. Piecz ciasto w piekarniku przez około 40-50 minut.