Domowe lody z czekoladą – lepsze niż z kawiarnii. Bez chemii – dzieci i wnuki się zajadają

Kto z nas nie lubi ochłodzić się w upalny dzień jedzeniem lodów? Choć nie każdy lubi desery w postaci ciast, to ciężko spotkać osobę, której nie pasowałby żaden smak lodów.

Najczęściej kupujemy gałki w wafelku z lodziarni, ale możemy również w prosty sposób przygotować samodzielnie lody w domu – będą pozbawione szkodliwej chemii, a tym samym zdrowsze!

Przepis na czekoladowe lody pozwoli stworzyć w łatwy sposób odpowiednią konsystencję i zaskoczyć domowników.

Do przygotowania deseru będą potrzebne następujące składniki:

  • Skondensowane mleko – 300 ml
  • Słodka śmietanka – 300 ml
  • Czekolada mleczna – 90 g

Dodatkowo potrzebne będą:

  • jednorazowe kubeczki plastikowe
  • patyczki do lodów – drewniane lub plastikowe

W pierwszej kolejności należy przygotować dość głębokie naczynie (najlepiej miskę) i wlać do niego słodką śmietankę. Kolejnym krokiem jest ubijanie zawartości trzepaczką lub mikserem, aż do powstania puszystej masy.

Gdy konsystencja będzie odpowiednia, należy zacząć powolne wlewanie skondensowanego mleka, cały czas mieszając zawartość w naczyniu.

Następnie czas rozpuścić czekoladę – można to zrobić za pomocą kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Odpowiednio przygotowaną czekoladę należy rozprowadzić w plastikowych kubeczkach (na ich ścianach oraz dnie) – wystarczy cienka warstwa. Gdy każdy z kubków będzie wypełniony czekoladą, to kolejnym krokiem będzie odstawienie ich na 10 minut do zamrażalnika, tak aby czekolada zrobiła się odpowiednio twarda.

Po upływie tego czasu należy wyjąć kubki i wypełnić je przygotowaną wcześniej masą lodową oraz do każdego kubka włożyć patyczek. Kubeczki trzeba ponownie umieścić w zamrażarce, a po upływie 5 godzin lody powinny być gotowe do jedzenia.

Wystarczy ostrożnie usunąć papierowe kubeczki i deser będzie gotowy. Takie proste i smaczne zarazem!

error: Treść zabezpieczona !!