Najczęściej kupujemy gałki w wafelku z lodziarni, ale możemy również w prosty sposób przygotować samodzielnie lody w domu – będą pozbawione szkodliwej chemii, a tym samym zdrowsze!
W pierwszej kolejności należy przygotować dość głębokie naczynie (najlepiej miskę) i wlać do niego słodką śmietankę. Kolejnym krokiem jest ubijanie zawartości trzepaczką lub mikserem, aż do powstania puszystej masy.
Gdy konsystencja będzie odpowiednia, należy zacząć powolne wlewanie skondensowanego mleka, cały czas mieszając zawartość w naczyniu.
Odpowiednio przygotowaną czekoladę należy rozprowadzić w plastikowych kubeczkach (na ich ścianach oraz dnie) – wystarczy cienka warstwa. Gdy każdy z kubków będzie wypełniony czekoladą, to kolejnym krokiem będzie odstawienie ich na 10 minut do zamrażalnika, tak aby czekolada zrobiła się odpowiednio twarda.
Po upływie tego czasu należy wyjąć kubki i wypełnić je przygotowaną wcześniej masą lodową oraz do każdego kubka włożyć patyczek. Kubeczki trzeba ponownie umieścić w zamrażarce, a po upływie 5 godzin lody powinny być gotowe do jedzenia.