Bez zbędnych dodatków i konserwantów, lepsze od sklepowego: Niesamowite domowe salami z kurczaka.

Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyjątkowe domowe salami z kurczaka.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 8 ud z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • sól
  • pieprz
  • 160 ml bulionu
  • pieprz mielony

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie pokrój je nożem lub tasakiem. Nie trzymaj mięsa w blenderze, potrzebujemy większych kawałków. Pokrojone piersi wkładamy do większej miski.

Z udek kurczaka usuwamy skórę i kostki. Nie wyrzucaj kości i skóry, będą nam potrzebne do bulionu. Uda kroimy na mniejsze części nożem. Włóż kości i skórę do garnka i zalej je wodą. Będziemy je gotować przez 30 minut od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Mięso doprawić, posolić, rozgnieść czosnek i zalać bulionem.

Mieszankę dobrze wymieszaj, aby przyprawy z mięsem dobrze się połączyły. Przykryj miskę folią i odstaw na noc do lodówki. Przygotujemy worek do pieczenia, który pokroimy na jeden duży kawałek. Posyp folię mielonym pieprzem.

Masę mięsną dzielimy na dwie części i zwijamy w folię, którą skręcamy na obu końcach. Zawiązujemy końce sznurkiem. Całe salami skręcamy sznurkiem, aby było zwarte. Salami możemy przygotować na dwa sposoby: przez gotowanie lub pieczenie. Gotowanie: Włóż salami do garnka i zalej je całą wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy mięso przez 60 minut.

Pieczenie: Jeśli wolisz piec to piecz w 180°C przez około 60 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Usuń folię i sznurek, pokrój salami i możesz podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!