Ten kurczak po arabsku znika ze stołu w kilka chwil. Tak przygotowanego kurczaka każdy polubi.

Mięso z kurczaka cieszy się niezwykła popularnością na całym świecie. Jest łatwo dostępne i tanie, a przy tym bardzo delikatne.

Doskonale też komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Tym razem zapraszam Was do wypróbowania nieco egzotycznego przepisu na kurczaka po arabsku.

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • rozmaryn, natka pietruszki, koperek
  • sól, czarny pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

Fileta myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.

Posiekany czosnek łączymy z wodą, sokiem z cytryny i ziołami. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Następnie przykrywamy je folią aluminiową i na 2 godziny chowamy do lodówki, aby nabrało aromatu.

Tymczasem siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich przyprawy oraz podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszamy.

Mięso obtaczamy w mące, a następnie w masie jajecznej. Smażymy na oleju aż do uzyskania złocistego koloru.

Na zakończenie kurczak po arabsku musi jeszcze trafić do piekarnika. Blachę smarujemy olejem i układamy na niej mięso przeniesione z patelni.

Zalewamy wszystko resztą roztrzepanych jajek. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Gotowe! Tym sposobem z niepozornego mięsa drobiowego udało nam się zrobić egzotyczną potrawę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!