Błyskawiczne ciasteczka twarogowe – robię je w kwadrans! Niezwykle smaczne

Przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszne twarogowe ciasteczka z rodzynkami. W kwadrans!

Te bardzo smaczne, ekspresowe ciasteczka z twarogiem, możesz przygotować z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, czekoladą… Dodatki są praktycznie dowolne!

Ponieważ ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, to można je robić razem z dziećmi. Ich kształt zależy tylko od twojej wyobraźni – na Gwiazdkę mogą to być choinki, na Wielkanoc pisanki lub zające, a na co dzień kwiatuszki lub serduszka. Jeżeli nie masz foremek, ciasto można nakładać na blachę za pomocą łyżki.

Składniki:

  • twaróg – 400 g
  • jajka – 2 sztuki
  • masło – 20 g
  • cukier – 3 łyżki
  • mąka pszenna – pół szklanki
  • rodzynki – 40 g
  • cukier puder
  • szczypta solu
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ucieramy jajka z cukrem i solą. Dodajemy do nich ser, masło (musi być miękkie) i mieszamy. Dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę, miksując całość.

Teraz czas na dodanie rodzynek lub innych wybranych przez nas dodatków. Jeżeli nie jesteśmy fanami rodzynek, a chcielibyśmy, żeby ciasteczka zawierały owoce, można dodać suszoną żurawinę lub suszone morele.

Blachę wykładamy papierem i układamy na nim ciasto. Wykorzystujemy foremki lub łyżkę. Całość pieczemy w piekarniki, w 180 stopniach, przez 15-20 minut.

Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i czekamy aż ostygną. Wówczas możemy je posypać cukrem pudrem. Jeżeli lubimy słodsze łakocie, możemy je również udekorować za pomocą lukru.

Domowy lukier łatwo przygotujemy za pomocą cukru pudru i soku z cytryny. Do takiego lukru można dodać barwników spożywczych, żeby ciasteczka były kolorowe.

error: Treść zabezpieczona !!