Oprócz ryżu dodaje się do mielonego mięsa kaszę bulgur. Dzięki temu danie stają się bardziej aromatyczne i niesamowicie sycące.
Wykrój z kapusty twardy środek i włóż ją do mikrofalówki na 15 minut. Następnie rozłóż ją na pojedyncze liście. Możesz też tradycyjnie przygotować liście kapusty we wrzącej wodzie, jak w trakcie robienia tradycyjnych gołąbków.
Aby zrobić sos, dodaj do miski olej, wodę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu i cukier. Dobrze wymieszaj.
Przeciśnij j i dodaj czosnek do mięsa mielonego, dodaj także pozostały koncentrat pomidorowy, kaszę bulgur, ryż, czerwoną paprykę, pieprz, 1 łyżeczkę soli, posiekaną natkę pietruszki, pokrojona w kostkę cebulę oraz miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki.
Z mięsa mielonego uformuj małe klopsiki i zawiń je w liście kapusty.
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i ułóż na niej gołąbki, polej sosem i zagotuj. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 60 minut.
Smacznego!