Najlepsze marynaty do kurczaka. Nawet zwykły obiad stanie się pyszną ucztą!

Kurczak to nadal jedno z najpopularniejszych mięs, a co za tym idzie – w sieci można znaleźć coraz więcej ciekawych przepisów na jego podanie.

W tym tekście chciałabym Wam zaproponować najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły na marynaty do mięsa z kurczaka. Za ich sprawą nawet zwykły obiad stanie się pyszną ucztą!

MARYNATA PIWNA

SKŁADNIKI:

  • 150 g miodu
  • 200 ml piwa
  • 200 ml sosu sojowego
  • 1 szczypta czerwonej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek przeciśnij przez praskę, a potem wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną mieszanką zalej kurczaka i pozostaw mięso w lodówce na całą noc.

Nie zdarzyło się, by ktokolwiek po spróbowaniu tego dania z kurczaka odgadł wszystkie składniki marynaty. A uwierz mi – goście na pewno będą zachwyceni i będą błagać o przepis na marynatę.

MARYNATA OSTRA

To najlepsza możliwa marynata, jeśli chcesz przyrządzić kurczaka na ostro. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebujesz do niej jedynie 5 składników!

SKŁADNIKI:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 30 ml soku z cytryny
  • czerwony zmielony pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulą i czosnek posiekaj. Warzywa posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej kurczaka tak powstałą mieszanką i wstaw go do lodówki na 6 godzin. Jeszcze lepiej będzie, jeśli mięso postoi w lodówce całą noc. Wtedy przygotowania dania powinno Ci zająć już tylko kilkanaście minut. Mięso z kurczaka będzie niezwykle miękkie i pikantne w smaku.

MARYNATA WINNA

Marynaty z wykorzystaniem alkoholu są warte eksperymentowania, bo zazwyczaj nadają potrawie ciekawego posmaku. Wino także sprawi, że kurczak będzie niezwykle smaczny.

SKŁADNIKI:

  • 400 ml czerwonego wina, najlepiej wytrawnego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • suszony tymianek – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jest on niezwykle prosty – po prostu połącz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a potem polej mięso marynatą. Zazwyczaj powinno wystarczyć pół godziny, by zamarynować w ten sposób kurczaka (dotyczy to marynowania w temperaturze pokojowej). Potem możesz tak przygotowanego kurczaka na przykład upiec w piekarniku.

WŁOSKA MARYNATA

To absolutny hit – najbardziej znana marynata we Włoszech!

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 25 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  • wytrawne włoskie zioła (mieszanka) – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filet z kurczaka pokrój w plastry, a potem dodaj do nich wszystkie przyprawy. Wlej do mięsa sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj, a potem pozostaw na pół godziny.

error: Treść zabezpieczona !!