Oprócz moreli można oczywiście spróbować również z innymi owocami, ale morele lubimy najbardziej.
Do posypania:
Umyj morele. Pokrój w cienkie plasterki. Przygotujmy proste ciasto:
Dodaj jajka i sól do miski. Wymieszaj mikserem.
Stopniowo dodawać cukier podczas ubijania. Do mieszanki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Formę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj zmiękczonym masłem. Teraz posyp cukrem. Dzięki temu krokowi deser zyskuje piękny karmelowy akcent. Następnie nakładamy morele na spód i wlewamy ciasto.
Umieść blachę w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyjmujemy stary papier i zwijamy. Posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj.