Jak przygotować miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – sprawdzony przepis. Moja rodzina uwielbia

Czasami mamy wielką ochotę na przepyszne naleśniki, ale okazuje się, że brak nam mleka, kefiru, a sklepy są już zamknięte. Nic straconego! Wciąż można je zrobić.

Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki, które można jest zarówno na słodko i na słono. Nie trzeba się ograniczać. W recepturze można użyć także ziół, które zaskoczą każdego wspaniałym aromatem i nadadzą wyrafinowanego wyglądu potrawie.

Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 600 ml wody
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • ulubione zioła – około 3 łyżeczki (można użyć suszonych)
  • łyżeczka oleju roślinnego (najlepiej nada się słonecznikowy)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sobie miskę, do której wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Do wymieszanych ładnie jaj dosypujemy sól, cukier, sodę oczyszczoną i około 500 ml wody.

Całość ponownie ubijamy na ładną, jednostajną masę. W pozostałych 100 ml wody należy rozpuścić kwasek cytrynowy w innym naczyniu – wymieszać. Do mieszaniny w głównej misce przesiewamy mąkę – analogicznie mieszamy tak, by pozbyć się wszelkich grud.

Tak przygotowaną masę na naleśniki musimy odstawić na około 20 minut, nie musimy przykrywać miski żadnym naczyniem ani ściereczką.

W tym czasie możemy posiekać ulubione zioła, a gdy czas 20 minut upłynie dodać je do mieszanki jajecznej razem z rozcieńczonym kwaskiem cytrynowym.

Ciasto możemy wymieszać mikserem lub trzepaczką, jeśli takowego nie posiadamy.Kolejno rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki tak, by po obu stronach zyskały złoty kolor. I viola!

error: Treść zabezpieczona !!