Napoleonka w 15 minut – szybki i przepyszny deser, zasmakuje każdemu. Niebo w gębie

W 15 minut można bez żadnych kłopotów przygotować naprawdę wyjątkową napoleonkę. Przede wszystkim zaletą tego ciasta jest brak konieczności pieczenia.

Do stworzenia tego ciekawego dania wykorzystuje się krakersy oraz krem budyniowy. Ważnymi zaletami jest także krótki czas wykonania oraz to, że praktycznie zawsze będzie ono smaczne.

Co jest niezbędne?

  • forma 24×28 centymetrów.
  • litr mleka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 waniliowy budyń
  • około 3/4 szklanki cukru
  • trochę cukru pudru, aby całość posypać
  • 250 gramów krakersów

Przygotowanie

Proces przygotowania jest bardzo proste. Do pół litra mleka należy dodać mąkę, żółtka oraz proszek budyniowy. Powstałą w ten sposób masę należy bardzo dokładnie wymieszać tak, aby nie powstały żadne grudki.

Pozostałe pół litra mleka należy zagotować i dodać do niego cukru, masła oraz cukru wanilinowego. Do gotującego się mleka z cukrem i masłem należy dolać powstałą wcześniej mieszaninę.

Następnie trzeba z całej mieszaniny zrobić jednolitą masę, którą należy zostawić do zgęstnienia. Na blachę kładziemy papier do pieczenia oraz krakersy.

Na krakersy wykładamy masę, która wcześniej zgęstniała, na co kładziemy 2 warstwę krakersów. Ciasto powinno trafić do lodówki, następnie może zostać podane po posypaniu cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!