Moja babka z Niemiec zdradziła przepis na ten niemiecki makowiec z twarogiem – wychodzi przepysznie

Połącz ze sobą mąkę, masło, cukier i szczyptę soli tak, aby uzyskać masę na ciasto. Wymieszaj za pomocą dłoni lub blendera.

Przygotuj formę do pieczenia (najlepiej taką o średnicy ok. 18 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na papierze rozprowadź mniej więcej połowę przygotowanej wcześniej masy kruchego ciasta, delikatnie ugniatając ją dłońmi.

Następnie na jej powierzchni rozprowadź masę twarogowo-makową. Drugą połową kruchego ciasta posyp nadzienie wylane do formy. Staraj się rozsypać ciasto równomiernie po powierzchni formy.

Tak przygotowane ciasto wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Na wierzchu ciasto powinno się dobrze zarumienić.

Po upływie czasu nie wyjmuj ciasta z formy, dopóki nie ostygnie. Po całkowitym ostygnięciu ciasta włóż je do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Podawaj ciasto z filiżanką kawy lub herbaty. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje nietypowe połączenie maku z twarogiem. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!