W ciągu tygodnia minus 2 kg i nadal chudnę – Jedz codziennie tą owsiankę i chudnij.

Każda osoba, która pragnie zgubić zbędne kilogramy, powinna zdawać sobie sprawę, że poza ćwiczeniami kluczową rolę pełni zdrowa dieta.

Obecnie rynek zalały produkty zwane super foods, kosztujące zwykle krocie. Kupowane są jednak ze względu na obietnice szybkiego chudnięcia. Nie każdy jednak wie, że aby schudnąć z brzucha, niekoniecznie trzeba schudnąć też z portfela. Istnieje mnóstwo rodzimych produktów, które są tanie i sprawiają, ze szczuplejsi stajemy się my a nie nasze portfele.

Jednym z takich produktów jest kasza.

Warta uwagi ze względu na zawartość błonnika i złożonych węglowodanów, dzięki którym zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo pobudza trawienie wspomagając tym samym walkę z uporczywymi zaparciami.

Świetną propozycją dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów jest owsianka kukurydziana. Jest bogata w witaminy i minerały, zapewnia uczucie najedzenia, jednocześnie pomagając schudnąć.

Regularne spożywanie owsianki kukurydzianej pobudza metabolizm oraz oczyszcza jelita. Ciekawostką jest to, że kilogramów ubywa jeszcze jakiś czas po zakończeniu diety. Ta wspaniała w smaku i banalna w przygotowaniu kaszka pomaga także w zwalczaniu szkodliwego cholesterolu we krwi.

W 100 g produktu zawiera się zaledwie 81 kcal, czyli kolokwialnie mówiąc, tyle co nic.

Należy zwrócić uwagę na wysoki indeks glikemiczny – 70, dlatego tę dietę stosować można nie dłużej niż cztery dni. Porcje powinny być niewielkie. Pamiętaj także o regularnym piciu wody!

Poniżej przedstawiamy jadłospis:

Dzień pierwszy:

  • owsianka kukurydziana – 400 g
  • ogórek
  • jabłko
  • pomidor
  • woda – 2 l

Dzień drugi:

  • owsianka kukurydziana – 400 g
  • ogórek
  • pomidor
  • jabłko
  • woda – 2 l

Dzień trzeci:

  • owsianka kukurydziana –  400 g
  • sałata z białej kapusty i marchewki z dodatkiem soku z cytryny i łyżeczką oliwy z oliwek
  • woda – 2 l
  • zielona herbata bez cukry x 3

Dzień czwarty:

  • owsianka kukurydziana –  400 g
  • sałata z białej kapusty i marchewki z dodatkiem soku z cytryny i łyżeczką oliwy z oliwek
  • woda – 2 l
  • zielona herbata bez cukry x 3

Przygotowując kaszę pamiętaj, aby nie dodawać masła ani mleka czy cukru.  50 g ziaren dokładnie umyj i dodaj do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soli.

Gotuj około 15 – 20 minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki oliwy z oliwek.

error: Treść zabezpieczona !!