Najbardziej leniwe pierogi twarogowe bez mąki. Bez brudzenia i sprzątania. Czyste ręce i stół

Jeśli zależy Ci na przygotowaniu pysznych pierogów leniwych, ale jednocześnie nie chcesz spędzać w kuchni wieczności na wyrabianiu ciasta i gotowaniu ich – z pomocą przychodzi sprawdzony przepis na leniwe pierogi z kaszą manną. Alternatywą dla kaszy manny jest mąka, jednak zalecane jest trzymanie się oryginalnego przepisu podanego poniżej, gdyż wtedy ciasto wyjdzie niezwykle delikatne!

Co będzie potrzebne?

  • 500 g twarogu,
  • 1-2 jajka,
  • 5-6 łyżeczek kaszy manny,
  • 10g cukru wanilinowego,
  • cukier do smaku,
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem jaki należy wykonać jest odsączenie twarogu z nadmiaru płynu. W tym celu może okazać się pomocne włożenie twarogu w kilkukrotnie złożoną gazę i zawinięcie w rulonik – w ten sposób płyn będzie mógł swobodnie spłynąć.

Następnie, twaróg powinno się przenieść do miski, w której bez problemu zmieszczą się dodatkowo jaja, cukier, cukier wanilinowy oraz kasza manny. Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i pozostawić na około 5-10 minut.

Kolejno, na płaskim talerzu należy rozłożyć ciasto tak, by miało grubość około 1,5-2cm. Zdecydowanie ułatwi to odmierzanie porcji i równomierne gotowanie się pierogów.

Leniwe pierogi z kaszą manną należy wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Gdy po wrzuceniu pierogów, woda ponownie ulegnie wrzeniu, pierogi powinny pozostać w gotującej się wodzie jeszcze przez około 1-1,5 minuty.

Na końcowym etapie należy wyjąć leniwe pierogi z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej, ułożyć je na talerzu i polać roztopionym masłem. Tak przygotowane leniwe pierogi z kaszy manny rozpływają się w ustach i zachwycają nawet największych krytyków kulinarnych!

error: Treść zabezpieczona !!