Twoje wypieki dzięki niej nabiorą niesamowitego wyglądu: Polewa ”Czekoladowe lustro”.

Szukasz przepisu na polewę, z którym już się nie rozstaniesz? Świetnie, bo właśnie mamy dla Ciebie przepis, który uda się każdemu, a nasza polewa sprawi, że każde ciasto będzie niezapomnianym deserem.

Czego potrzebujesz na polewę idealną?

  • 170 g cukru
  • 160 g miodu
  • 170 g czekolady mlecznej
  • 100 ml wody
  • półtorej łyżki stołowej żelatyny
  • 200 g mleka skondensowanego

Jak przygotować polewę?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie żelatyny. Należy wlać 40 ml wody do małej miski,a  następnie wsypać tam żelatynę i wymieszać. Całość trzeba odstawić na około dwadzieścia minut. Pozostałą wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy miód oraz cukier. Całość delikatnie mieszamy.

Garnuszek należy ustawić na kuchence i pozwolić mieszance się zagotować. Jednak całość musi być na ogniu nie dłużej niż dwie minuty. Po tym czasie trzeba wlać do garnuszka pozostałą żelatynę wraz ze skondensowanym mlekiem. 

Kolejny krokiem jest kruszenie tabliczki mlecznej czekolady na małe kawałki. Czekoladę przekładamy do pojemnika z resztą składników. Wszystko należy dokładnie wymieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Jednym z ostatnich etapów jest przelanie gotowej polewy przez sitko.

Następnie należy przełożyć wcześniej przygotowane ciasto na kratkę, a pod kratką odstawić patelnię lub dość duża pisklę. Na naczynie spłynie nadmiar polewy, którą można jeszcze potem wykorzystać. Sekretem udanej polewy na cieście jest przelewanie jej okrężnym ruchem – od samego środka ciasta do jego krawędzi.

error: Treść zabezpieczona !!