Bazylia to jedno z tych ziół, które jak się pozna, szybko staje się niezastąpione. Warto mieć ją w domu, by jedzenie nabrało lepszego smaku.
Nie trzymajmy jej jednak w lodówce. Szybko zwiędnie i do niczego już nie posłuży. To, czego ona potrzebuje, to słoik z wodą. Jeśli jest jej dużo, że nie zużyje się na raz czy dwa razy, to można ją zamrozić.
Jajka w tym zestawieniu mogą dziwić. Przecież muszą być w chłodzie, by zachować swoją świeżość. I rzeczywiście mają te produkty w lodówce znakomite warunki, ale nie, kiedy są na drzwiach. Najczęściej trzyma się je właśnie tam.
To im nie służy. Szybciej się zestarzeją. Najlepiej kłaść je w takim miejscu, gdzie mają zapewnione stabilne warunki. Można stosowny pojemnik na nie umieścić w tylnej jej części.
Tych pięć produktów, których nie należy trzymać w lodówce, to artykuły popularne. Bardzo często trafiają do niej i tracą swoje walory smakowe. Mogą się też szybciej popsuć.