Nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, zwłaszcza produktu nr 3

Bazylia to jedno z tych ziół, które jak się pozna, szybko staje się niezastąpione. Warto mieć ją w domu, by jedzenie nabrało lepszego smaku.

Nie trzymajmy jej jednak w lodówce. Szybko zwiędnie i do niczego już nie posłuży. To, czego ona potrzebuje, to słoik z wodą. Jeśli jest jej dużo, że nie zużyje się na raz czy dwa razy, to można ją zamrozić.

Błąd związany z przechowywaniem jajek

Jajka w tym zestawieniu mogą dziwić. Przecież muszą być w chłodzie, by zachować swoją świeżość. I rzeczywiście mają te produkty w lodówce znakomite warunki, ale nie, kiedy są na drzwiach. Najczęściej trzyma się je właśnie tam.

Są na nich półki i często producenci lodówek umieszczają na nich pojemniczki na jaja. Jednak gdy trzyma się jajka w lodówce na drzwiach, narażone są na częste zmiany temperatury.

To im nie służy. Szybciej się zestarzeją. Najlepiej kłaść je w takim miejscu, gdzie mają zapewnione stabilne warunki. Można stosowny pojemnik na nie umieścić w tylnej jej części.

Tych pięć produktów, których nie należy trzymać w lodówce, to artykuły popularne. Bardzo często trafiają do niej i tracą swoje walory smakowe. Mogą się też szybciej popsuć.

Dla cebuli, czosnku, pomidorów, ziemniaków i bazylii trzeba znaleźć inne miejsce. Szósty produkt, czyli jajka, należy trzymać w lodówce, ale nie na półce w drzwiach.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!