Te ogórki z miodem idealnie nadadzą się na wakacyjnego grilla. Są przekąską, która zawsze jako pierwsza znika ze stołu.

Sekret udanego grilla tkwi nie tylko w dobrze przyrządzonym mięsie, ale także w odpowiednio dobranych, lekkich warzywnych dodatkach, które sprawiają, że cały posiłek staje się bardziej odżywczy.

Jednym z takich dodatków mogą być ekspresowe w przygotowaniu ogórki z miodem. Ogórki te dobrze przygotować kilka godzin przed podaniem.

Składniki:

  • pół kilograma ogórków gruntowych lub szklarniowych;
  • 25 ml wody;
  • 25 ml oleju;
  • 3 ząbki czosnku;
  • garść kopru;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • 1 łyżka octu;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 ostra papryczka chili.

Ogórki należy dokładnie umyć i pokroić je na grube plastry.

Czosnek ścieramy na tarce, koperek drobno siekamy, a papryczkę kroimy w drobne plasterki.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy wodę i olej.

Następnie dodajemy ocet, sól, miód i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby smaki dobrze się połączyły.

W międzyczasie ogórki dobrze jest przemieszać. 2-3 razy.

Po przemieszaniu warto sałatkę włożyć jeszcze na około 2 godziny do lodówki.

error: Treść zabezpieczona !!