Przekąska pomidorowa na imprezowy stół – goście będą zachwyceni. Pysznie, a jak prosto i szybko

Pomidory są lubiane przez bardzo wiele osób. Dlatego też poniżej prezentujemy przepis na wyjątkową przekąskę o wytrawnym smaku.

Najważniejszą zaletą tej przekąski jest fakt, że można je podawać do każdego dania i doskonale sprawdzi się w przypadku każdej uroczystości.

Danie to może być zrobione zarówno z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, jak również można do tego wykorzystać samodzielnie wykonane ciasto.

Niezbędne składniki

  • ciasto francuskie – 250g
  • pomidory – 2 sztuki
  • mleko – 50 mililitrów
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa, pieprz i sól – w ilości dla smaku
  • bazylia – 1 pęczek

Wykonanie

Ciasto francuskie należy położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy go pokroić w równe kwadraty, które będą miały około 4 centymetry na 4 centymetry. Należy pamiętać, aby ciasto posmarować mlekiem.

Na każdym kwadracie należy położyć grube plastry pomidora, powinny mieć one około 0,5 centymetra każdy. Na plastry pomidora należy położyć pieprz a taką mieszankę włożyć do piekarnika, który wcześniej zostanie nagrzany do 180 stopni.

Czas pieczenia to 15-20 minut. W trakcie gdy ciasto z pomidorami będzie się piekło, należy przygotować bazylię. Zioła muszą zostać bardzo drobno posiekane, wymieszane z czosnkiem i wymieszane z oliwą.

Po wyjęciu upieczonego ciasta należy je doprawić bazylią z czosnkiem. Tak przyprawione danie podawać.

error: Treść zabezpieczona !!