Mięciutkie i puszyste pączki na skondensowanym mleku – lepsze od tradycyjnych, teraz tylko takie robię

Mięciutkie i puszyste pączki na skondensowanym mleku – smak przypominający dzieciństwo

Przepis na pączki na skondensowanym mleku wiele lat temu był niezwykle popularny i chętnie wykorzystywany przez miłośników domowych wypieków. Pora odświeżyć przepis na pączki, których smak przywodzi na myśl chwile beztroskiego dzieciństwa.

Pączki na skondensowanym mleku to zaledwie 5 – 6 minut pracy dlatego warto zdecydować się na ich wykonanie.

Składniki:

  • mleko skondensowane – puszka
  • jajka – dwie sztuki
  • mąka pszenna – do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
  • sól – jedna szczypta
  • soda – szczypta
  • cukier puder opcjonalnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepać, dodać do nich skondensowane mleko, sól i sodę, a następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodawać partiami mąkę aż do chwili uzyskania miękkiego, delikatnie lekkiego ciasta.

Ciasto rozwałkować na kształt grubego walca, którego należy pokroić na kawałki o długości około 2 cm

Z kawałków ciasta lepić kulki i smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Gotowe pączki na możesz posypać cukrem pudrem i cieszyć się ich smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!