Moja ciocia zawsze robi szarlotkę z tej receptury. To ciasto niemal doskonałe. W końcu zdradziła mi przepis

Szarlotka. Któż jej nie lubi? Jedno z najpopularniejszych ciast, doskonałe na podwieczorek dla dzieci i do popołudniowej kawy dla dorosłych.

Szarlotka z polskich jabłek, na kruchym cieście i z dodatkiem budyniowej pianki to ciasto niemal doskonałe.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej typ 450
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka średnich jaj (białka zostawiamy do pianki)
  • odrobina bułki tartej do oprószenia wierzchu ciasta

Składniki na budyniową piankę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 1 kg albo więcej jabłek (najlepiej szara reneta bądź antonówka)
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu lub ulubionej przyprawy korzennej do szarlotki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania ciasta

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, następnie dodajemy proszek do pieczenia i 3 łyżki cukru pudru. Zimne masło rozdrabniamy w rękach i dorzucamy do reszty składników. Wszystko razem siekamy nożem, by jak najlepiej połączyć składniki.

Na koniec dodajemy żółtka i jak najszybciej zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i na minimum godzinę wkładamy do zamrażarki.

W tym czasie szykujemy masę jabłkową. Owoce obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli są wyjątkowo soczyste, odciskamy z nich sok i wrzucamy na gorącą patelnię.

Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem i 2 łyżkami cukru. Podsmażamy kilka minut do czasu, gdy odparuje nadmiar soku, mieszamy z mąką ziemniaczana i pozostawiamy do ostygnięcia.

Formę do pieczenia o wymiarach 23,5 × 23,5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę zmrożonego ciasta ścieramy równomiernie na dno blachy na grubych oczkach tarki. Podpiekamy przez ok. 10 min w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika należy je odrobinę przestudzić i na wierzch nasypać cieniutką warstwę bułki tartej (uchroni to ciasto przed nadmiernym wchłanianiem soku z jabłek).

Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę, powoli dodając do nich 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Następnie zmniejszamy obroty i dosypujemy budyń. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia się składników. Na końcu dolewamy olej i mieszamy aż powstanie jednolita masa.

Na podpieczone i oprószone tartą bułką kruche ciasto wykładamy podsmażone jabłka, następnie budyniową masę. Na całość ścieramy resztę przygotowanego i schłodzonego ciasta.

Pieczemy w 180°C od 30 do 40 minut, aż wierzch się nie zarumieni. Schłodzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!