Te rogaliki są szybkie do zrobienia. Chrupiące rogaliki z nadzieniem jabłkowym i kwaśną śmietaną.
Ten przepis jest tak pyszny, że będziesz chciał go zrobić jeszcze nie raz.
Croissanty będą pyszne i miękkie. To najlepszy sposób na przygotowanie jabłek w domu. Koniecznie spróbuj też nadzienia z maku, orzechów włoskich i dżemu. Odmierz składniki za pomocą łyżki miarowej o pojemności 200 ml.

Oto składniki do przygotowania tego pysznego dania.
- 3 jajka,
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- Jedna filiżanka (świeżych) drożdży
- skórka z jednej cytryny,
- 125g roztopionego masła
- 1 szklanka letniej wody,
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 2 filiżanki mąki pszennej
Nadzienie do wyboru:
- Nadzienie jabłkowe: Robi się je z jabłek (4 do 5 sztuk), cukru, cynamonu i innych składników.
- Nadzienie orzechowe: Użyj 1-2 łyżek stołowych mleka, orzechów i cukru.
- Można też zrobić nadzienie makowe, dżemowe lub serowe.
Przed pieczeniem rozłóż na wierzchu rogalików.
- 2 łyżki stołowe mleka + 2 żółtka
Przygotowanie:
Wymieszaj śmietanę, sok ze startej cytryny, jajka i sól z mąką.

W letniej wodzie wymieszaj 1 łyżkę cukru z 2 łyżkami mąki. Dodaj drożdże do mleka i pozostaw na kilka minut. Wymieszaj zakwas z pozostałą mąką i masłem.

Przez co najmniej 10 minut wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Połącz starte jabłka, cynamon i gorące mleko. Dodać cukier do orzechów.

Podziel ciasto na 8 bochenków, a następnie podziel je na 16 równych kawałków. Każdy z kawałków powinien być zwinięty w okrąg. Na wierzchu ciasta zrobić nożem nacięcia.
Na środku umieścić nadzienie. Rozwałkowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtka z mlekiem. Wymieszaj żółtka z mlekiem, aż uzyskasz gładką masę. Rozprowadź masę na rogalikach. Piec rogaliki przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż będą złotobrązowe.