Sałatka Dunajska – sprawdzony przepis od mojej babci. Lepiej zrób więcej słoików – wychodzi mega pysznie

Sprawdzone przepisy oznaczają pewność, że przetwory na zimę wyjdą idealnie. Ten zestaw instrukcji zdecydowanie do takich należy.

Przed wami łatwy w przygotowaniu i szybki przepis na sałatkę dunajską. Połączone w niej warzywa i marynata tworzą niezapomniany smak, który świetnie nadaje się do codziennych rodzinnych posiłków lub na bardziej uroczyste okazje. Spróbuj więc przyrządzić ją już dziś!

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 2 kg cebuli
  • 2 kg marchewki
  • 2 kg pomidora
  • 400 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml octu
  • 360 g cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz wszystkie warzywa oprócz pomidora. Zatrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę przekrój na pół i pokrój w talarki. Pomidory umyj i podziel na plasterki.

Przygotuj dużą miskę i połącz w niej wszystkie warzywa dodając olej, ocet, sól oraz cukier. Całość wymieszaj dokładnie rękami po czym odstaw na mniej więcej godzinę.

Przez ten czas z warzyw powinno wydostać się dużo soku. Teraz przychodzi czas na spróbowanie –  jeśli mieszanka jest za mało słona, warto ją dosolić.

Sałatkę przełóż do rondla razem z sokiem i gotuj na niewielkim ogniu. Po zagotowaniu pilnuj i mieszaj ją przez około 20 minut.

Gorące warzywa przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików, zamknij je i odwróć do góry nogami. Pozostaw je pod kocem na całą noc. Rano będą już gotowe!

Wyrób można przechowywać w temperaturze pokojowej. Sprawdzi się jako dodatek do makronów, ryżu i mięs. Może być też samodzielną przekąską.

error: Treść zabezpieczona !!