Śledzie w oleju z cebulką przygotowane w ten sposób królują na moim stole. Niezwykle prosto i szybko

Śledzie w oleju to niezwykle prosta, jak i szybka w przygotowaniu przekąska. Można je przygotować na kolację, świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole.

Zrobią również furorę podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, które każdy powinien mieć w kuchni.

Składniki:

  • matiasy – 6-7 sztuk
  • cebula – 2 sztuki
  • ocet – 4 łyżki
  • olej – 2 łyżki + odrobina do zalania

Sposób przygotowania:

Przygotowanie śledzi należy zacząć nieco wcześniej. Na początku płaty trzeba zalać wodą i zostawić do namoczenia na ok 2 godziny.

Po upływie tego czasu wodę zlewamy i zalewamy śledzie jeszcze raz, dodając do wody 4 łyżki octu i 2 łyżki oleju. Trzymanie śledzi w takiej mieszance przez kolejne 2 godziny sprawi, że będą one bardziej wyraziste w smaku.

Po namoczeniu śledzie kroimy na mniejsze kawałki, tak by nadawały się do przegryzienia „na raz”. Cebule kroimy w piórka. W słoiczku układamy na przemian kawałeczki płatów śledziowych i cebuli.

Całość należy zalać olejem, tak by przykrył śledzie. Słoiczek odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

error: Treść zabezpieczona !!