Delikatne mięso, rozpływające się w ustach kawałki, soczyste kąski. Aż ślinka cieknie. Przepis.

Jeżeli szukasz ciekawego i prostego przepisu na danie mięsne, które sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas rodzinnego obiadu, to zdecydowanie powinieneś postawić na to soczyste mięso w przyprawach i marynacie.

Sama receptura oraz jej wykonanie nie są zbyt wymagające, więc nawet kucharze z niewielkim doświadczeniem bez problemu sobie z nim poradzą. Efekt sprawi natomiast, że twoi goście będą zachwyceni.

Wszystko, czego ci potrzeba do przyrządzenia dania to:

  • ok. 2 kilogramy mięsa
  • sok z cytryny
  • sól
  • ok. 100 mililitrów wody
  • twoje ulubione przyprawy
  • 150 mililitrów sosu sojowego

Przygotowanie powinieneś rozpocząć od dokładnego umycia mięsa oraz umieszczenia go w torbie do pieczenia. Następnie przyrządź marynatę, mieszając sok z cytryny, przyprawy, sos sojowy oraz dopraw solą wedle uznania. Gdy już się z tym uporasz, dodaj gotową marynatę do torby z mięsem, usuń powietrze i umieść w lodówce na 24 godziny. Dopilnuj, aby mięso dobrze nasyciło się marynatą.

Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij mięso z torby, owiń nitką i umieść w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku na nieco ponad 2 godziny. Dobrze, jeśli użyjesz rękawa do pieczenia. Gotowe mięso po wyjęciu pozostaw do uzyskania temperatury pokojowej, a następnie ponownie umieść w lodówce na 24 godziny.

Po tym czasie wystarczy, że usuniesz nić i możesz cieszyć się smakiem potrawy!

error: Treść zabezpieczona !!