Ich działanie się potęguje, gdy połączymy w równych proporcjach sok wyciśnięty z marchewki i świeżego imbiru. Przepis.

Sezon przeziębień i grypy w pełni. W sklepie, szkole i pracy słychać kaszlących i kichających ludzi. Co zrobić, aby uchronić się przed infekcjami bez stosowania leków z apteki? Wystarczy zastosować dwa produkty, które połączone ze sobą stają się eliksirem na wszystkie choroby.

Marchew i imbir, bo o nich mowa mają cudowne właściwości pomagające w walce z chorobą i jej przeciwdziałaniu. Chyba mało kto zdaje sobie sprawę z mocy tych dwóch składników. Walczą z chorobą, a do tego ich połączenie smakuje całkiem przyzwoicie w porównaniu do wielu leków, które można kupić w aptece.

Marchew to prawdziwa bomba witaminowa. Witaminy A, C oraz szereg witamin z grupy B są dostarczane do organizmu podczas jej spożywania. Jest bogata w fosfor, żelazo i potas. Ma pyszny słodki smak. Działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjne. W połączeniu z odpowiednimi substancjami pomaga w walce z chorobami układu oddechowego.

Zdrowotne działanie imbiru jest znane już od setek lat. Ma działanie terapeutyczne, które wykorzystywane jest przez ludzi na całym świecie. Poza tym jest chętnie dodawany do wielu potraw i napojów. Ma działanie rozgrzewające, dlatego jest idealnym dodatkiem do zimowych herbatek.

Łącząc ze sobą marchew i imbir można stworzyć napój, który pomaga podczas problemów z układem oddechowym. Jest lekarstwem na grypę, astmę, zapalenie oskrzeli, a także pomaga odkrztusić zalegająca wydzielinę w płucach.

Składniki na sok imbirowy z marchwią:

  • 100g imbiru
  • 100g marchwi

Wykonanie:

Marchew oraz imbir obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wszystko umieść w sokowirówce i zrób sok. Powstały sok jest gotowy do spożycia. Nie należy go rozcieńczać ani dodawać go do herbaty. Ewentualnie można do niego dodać trochę miodu, który ma również działanie przeciwzapalne.

Sok spożywa się 2 razy dziennie przez maksymalnie 3 tygodnie. Po tym czasie robi się co najmniej tygodniową przerwę.

Marchewkowy lek na kaszel

Składniki:

  • Korzeń imbiru (ok 3 cm)
  • Duża marchewka
  • 5 łyżek miodu
  • Sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody aż zmięknie. Kiedy warzywo wystygnie rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać sok z cytryny, miód oraz potarty imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

W przypadku pojawienia się kaszlu lek przyjmować 4-5 razy dziennie aż do momentu ustąpienia objawów. Można go stosować także na bóle stawowe. Lek ten pomaga w walce ze stresem i niepokojem oraz łagodzi zgagę. Przeciwskazania: cukrzyca oraz stosowanie leków moczopędnych.

Z marchewką i imbirem żadna infekcja nie będzie straszna!

error: Treść zabezpieczona !!