Szybkie ciasto drożdżowe w 10 minut, bez wyrabiania i oczekiwania, aż drożdże urosną. Babciny trik

Masz ochotę na coś słodkiego? Szukasz przepisów, ale są za trudne? Wykonaj ten przepis, a na pewno będziesz zadowolony!

Ciasto wykonasz bardzo szybko i z produktów, które z pewnością znajdują się u Ciebie w kuchni. Ciasto drożdżowe upieczesz w 10 minut, bez wyrabiania i oczekiwania, aż drożdże urosną.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 350 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 80 g masła
  • 33 g drożdży

Przygotowanie:

Na początku pamiętaj o wyjęciu drożdży z lodówki i umieszczenia ich w temperaturze pokojowej. Ustaw piekarnik na 180 stopni i zaczekaj, aż się nagrzeje.

Następnym krokiem jest wlanie wody do patelni, a potem rozpuszczenie w niej masła. Potem należy odstawić ją do ostygnięcia, aby nie mieszanina nie była zbyt gorąca.

Dodaj drożdże, sól, cukier oraz olej słonecznikowy, a następnie wymieszaj ze sobą te składniki.

Mieszaninę wlej do miski, dodaj mąkę i zagnieć na miękkie ciasto. Ciasto należy piec przez 10 minut z uchylonymi drzwiami piekarnika, a kolejno 30 minut z zamkniętymi.

Pamiętaj! Jeśli Twoim produktem są suche drożdże zamiast zwykłych zamiast 33 g wystarczy Ci 11 g. Ciasto urośnie tak samo szybko, ponieważ to właśnie pieczenie dwuetapowe jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego, które skupia się na szybkim podgrzaniu ciasta, ale nie od razu całość, lecz stopniowo.

Przepis na ciasto drożdżowe z pewnością możemy odnaleźć w każdym domu. Łatwy oraz szybki sposób przygotowania z pewnością zachęca do jego wykonania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!