Wystarczy odpowiedni pojemnik, woda, czasami trochę ziemi.. 8 ziół i warzyw, które kupisz tylko raz, a będą rosły cały czas.

Zapewne każdy z nas marzy o świeżych ziołach i warzywach w swojej kuchni. Dziś chciałbym Wam opisać pewien trik, dzięki któremu warzywa i zioła kupisz tylko raz i będziesz się nimi cieszył już zawsze.  

Wiemy nie od dziś, że większość roślin wypuszcza korzenie, gdy umieścimy je na jakiś czas we wodzie. Dzięki temu procesowi wyrastają nowe liście, które możesz wykorzystywać z powodzeniem w kuchni. Poniżej przedstawiam listę najlepszych roślin, które z powodzeniem możesz uprawiać w swojej kuchni. Dzięki temu będziesz mieć nieograniczony dostęp do warzyw i ziół, które będą świeże. 

Szczypiorek 

Aby mieć świeży szczypiorek w kuchni należy zanurzyć korzenie szczypiorku w niewielkiej ilości wody, a następnie ustawić naczynie w słonecznym miejscu. 

Czosnek 

Ta roślina bardzo szybko wyrasta, gdy pozostawiona jest w wodzie. Świeże pędy mają delikatny smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów i sałatek. 

Kapusta chińska 

W tym przypadku również należy zanurzyć korzenie rośliny w wodzie i ustawi w dobrze naświetlonym miejscu. Po około dwóch tygodniach można ją umieścić w doniczce, a następnie zmieni się ona w kapustę, którą wykorzystasz podczas przygotowywania potraw.  

Seler 

Aby wyhodować seler w kuchni trzeba najpierw odciąć podstawę selera i umieścić go w szklance ciepłej wody. Następnie postawić na słońcu. Gdy w środku podstawy zaczną pojawiać się młode liście to możesz go posadzić w swoim ogródku.  

Sałata rzymska 

Aby cieszyć się świeżą sałatą rzymską w kuchni należy jej połowę umieścić w wodzie i pozostawić tak na kilka dni. Nowe liście rosną dość szybko, dzięki czemu będziesz mógł ją również posadzić w ziemi.  

Mięta 

Pęd mięty umieść w szklance z wodą. Po około tygodniu można zauważyć białe korzenie. Poczekaj do momentu, aż będą w miarę długie, a następnie posadź w dużej doniczce z próchniczą glebą. Pamiętaj o tym, że mięta lubi słońce i duże ilości wody. Warto również pamiętać o tym, aby ją co roku przesadzać.  

Bazylia 

Pędy bazylii umieść w szklance z wodą i pozostawić w bezpośrednim słońcu. Gdy pędy podwoją swoją wysokość można przesadzić je do ziemi, a następnie należy czekać aż w pełni urosną. 

Kolendra 

Kolendra to kolejna z roślin, którą z powodzeniem można hodować w kuchni. Doskonale rośnie po zanurzeniu w wodzie.  

error: Treść zabezpieczona !!