Sposoby babci na bóle stawów – sięgnij po znane, polskie warzywo i pozbądź się dolegliwości

Popularne powiedzenie mówi: cudze chwalicie, swego nie znacie. Jest w tym wiele prawdy, także w przypadku roślin. Często zachwycamy się prozdrowotnymi właściwościami egzotycznych warzyw i owoców, nie zauważając wcale, że w naszych domowych ogródkach są rośliny, które pomagają w walce z różnymi dolegliwościami.

Do takich niedocenionych warzyw należy na przykład kapusta. To niepozorne warzywo zawiera mnóstwo witamin oraz substancji odżywczych. W medycynie tradycyjnej liście kapusty wykorzystywano, aby poradzić sobie z dokuczliwym bólem stawów. Choć współczesna medycyna zna wiele metod na łagodzenie dolegliwości stawów, warto też sięgnąć po naturalne, sprawdzone sposoby, od lat przekazywane przez nasze babcie.

Właściwości kapusty – dlaczego warto po nią sięgnąć w przypadku bólu stawów?

Liście kapusty to doskonałe źródło kwasów: askorbinowego, pantotenowego oraz foliowego. Składniki te pozwalają złagodzić objawy dolegliwości stawów poprzez:

  • zmniejszenie stanu zapalnego
  • znieczulenie i odkażenie bolącego miejsca
  • wzmocnienie stawów.

Dzięki tym właściwościom zaleca się wykonywanie okładów z liści kapusty. Aby przyniosły one odczuwalny efekt powinno robić się je regularnie przez miesiąc w każdy lub w przynajmniej co drugi wieczór.

Jak korzystać z kapusty, kiedy bolą stawy – 4 sposoby

Kompres z miodem

Przygotuj kilka dużych liści kapusty, umyj je i podgrzej w mikrofalówce. Na całej powierzchni ciepłych liści rozsmaruj miód. Gotowy kapuściany kompres nałóż na miejsce, z którego promieniuje ból. Kompres powinien pozostawać przez cały czas ciepły, dlatego zabezpiecz go celofanem, zawiń bandażem, a na koniec okryj dodatkowo szalikiem lub grubą chustą. Pozostaw na całą noc.

Okład z olejkiem kamforowym

Do przygotowania potrzebujesz miodu, musztardy, olejku kamforowego oraz dużego liścia kapusty. Wymieszaj składniki w następujących proporcjach: 1 porcja miodu i 1 porcja musztardy na 3 porcje olejku kamforowego. Gotową mieszankę nałóż na liść kapusty, a następnie przyłóż go do bolącego miejsca. Zawiń bandażem i pozostaw na przynajmniej 4 godziny.

Kompres z aspiryną

Rozkrusz 2 tabletki z aspiryną i wymieszaj z 1 łyżką stołową miodu. Nałóż na bolącą część ciała, przykryj liściem kapusty. Zabezpiecz kompres bandażem i pozostaw na noc.

Kapusta nie tylko od zewnątrz

Włączenie kapusty do codziennej diety również będzie wspomagać w walce z dolegliwościami stawów. Większe spożycie dań z dodatkiem tego warzywa ma także działanie profilaktyczne – może zapobiegać pojawieniu się bólów stawów w przyszłości.

error: Treść zabezpieczona !!