Leniwce – zapiekanki z pieczarkami, które przygotujesz w 5 min. Hit każdego przyjęcia.
28 667
Przepis na aromatyczne i doskonałe w smaku zapiekanki z pieczarkami, tak zwane „leniwce”.
„Leniwce” to przystawka dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a równocześnie lubią dobrze zjeść. Nadają się zarówno na śniadanie, kolacje, jak i przystawkę na imprezę.
Ich przygotowanie jest łatwe, szybki i przyjemne, a potrzebne składniki na pewno masz w lodówce. Zobacz jakie to proste, a po 20 minutach przekonaj się jakie pyszne.
Składniki:
- jeden bochenek chleba,
- 200 g pieczarek lub innych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu,
- 100 g twardego sera,
- ulubione zioła, np. koperek,
- szczypta soli,
- czarny mielony pieprz do smaku,
- 20 g masła (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Pieczarki lub grzyby, to zależy, co kto ma i co kto lubi, wymyj, wysusz i następnie pokrój w drobną kosteczkę. Cebule obierz i też pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć na to pieczarki.
Gotuj je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, w którym wyparuje z nich cała woda. Wtedy dopiero dodaj do nich cebulę i wszystko razem smaż przez kilka minut, dalej na wolnym ogniu. Podczas smażenia dodaj do pieczarek z cebulą, sól oraz pieprz.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a nadzieniu daj w tym czasie trochę ostygnąć. Grzyby wymieszaj z potartym serem, posiekanymi ziołami oraz śmietaną lub majonezem. Gdyby nadzienie wydawało Ci się zbyt suche, możesz dodać odrobinę masła.
Bochenek chleba pokrój na średniej grubości kromki. Każdą z nich starannie posmaruj powstały nadzieniem grzybowym i układaj obok siebie na blaszce, którą wcześniej wyłożyłaś papierem do pieczenia.