Zrazy wieprzowe z przepisu mojej babci. Kto raz je zje, będzie do nich wracał. Smak nie do opisania

Mięso wieprzowe ma to do siebie, że raczej wszystkim smakuje i pasuje prawie do wszystkiego. Odpowiednio przyprawione, wspaniale komponuje się, np z owocami, takimi jak pomarańcze, brzoskwinie, czy śliwki.

Odrobina słodyczy idealnie wzbogaca smak mięsa i powoduje, że kubki smakowe zaczynają szaleć! By potrawa z wieprzowiny była bardziej sycąca  można do niej dołączyć również inne dodatki, takie jak jak ser, ziemniaki lub, mniej kaloryczny ryż.

Oto pomysł na przygotowanie przepysznego dania z wieprzowiny! Kto raz je zje, będzie do nich wracał. Zaskocz swoich gości tym prostym i smakowitym przepisem!

Czego potrzebujesz:

  • 500g wieprzowiny
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 100-130g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz, sól

Jak przygotować zrazy

Umyte i osuszone mięso pokrój na dość cienkie plastry. Dodatkowo rozbij je tłuczkiem aby stały się jak najcieńsze. Plastry mięsa skrop cytryną i oprósz pieprzem. Włóż je do naczynia i odstaw do lodówki na pół godziny.

W tym czasie ogórki pokrój wzdłuż na 4 części, a ser w kilku centymetrowe słupki. Teraz posól mięso, a następnie ułóż na brzegach plastrów po jednej ćwiartce ogórka kiszonego i po kawałku sera.

Całość zawiń dokładnie w rulon, owiń delikatnie nitką, a końce zabezpiecz wykałaczkami. Zrazy smaż na rozgrzanym oleju do momentu ich przyrumienienia.

Następnie przełóż zrazy do naczynia żaroodpornego, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekaj jeszcze przez, mniej więcej,12 minut.

Danie prawie gotowe! Według Twojego uznania, możesz je podawać rodzinie lub gościom z frytkami, ziemniakami, makaronem lub ryżem i ulubioną surówką.

error: Treść zabezpieczona !!