Zupa „Boski smak” – Ta sycąca i pyszna zupa zachwyci wszystkim. Smak nie do opisania, każdy musi spróbować

Jeśli Ty lub Twoja rodzina lubicie zupy, to konieczne musicie wypróbować ten przepis. Zupa przygotowana według poniższej receptury ma silny, wyjątkowy aromat, a w smaku jest wręcz nie do opisania.

Nie bez powodu nazywa się ją „boską”. Przy okazji potrawa jest lekkostrawna, a jednocześnie sycąca, pełna warzyw i przypraw. Gorąco polecam!

Składniki:

  • ziemniaki (200 g)
  • serek topiony (200 g)
  • groszek zielony (100 g)
  • żeberka wieprzowe (500 g)
  • pół woreczka ryżu
  • marchewka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • świeży koper lub pietrucha
  • oliwa

Przygotowanie:

Żeberka oczyść, następnie przełóż do dużego garnka, zalej wodą. Wstaw na duży ogień i gotuj aż, woda zacznie się gotować. Wówczas przerwij proces, garnek zdejmij z ognia, a mięso przełóż na talerz.

W tym czasie napełnij garnek świeżą wodą (ok. 2,5 litra) i włóż żeberka. Gotuj do miękkości mięsa – średnio 30, 40 minut.

W tym czasie obierz i umyj ziemniaki, następnie pokrój je w kostkę. Marchew oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie przesmaż ją na oliwie lub dowolnym oleju.

Następnie wrzuć do tego startą marchew i smaż przez około 2 minuty. Kiedy żeberka będą miękkie, wyciągnij je z wody i oddziel mięso od kości, a w kolejnym kroku drobno pokrój. Do wywaru z mięsa dodaj przygotowane wcześniej ziemniaki oraz zawartość połowy woreczka ryżu.

Nieustannie gotuj. Po kilku minutach dodaj groszek, mięso i cebulę z marchewką.

Na koniec wrzuć pokrojony  w kostkę serek topiony, całość trzymaj na średnim ogniu przez kwadrans. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Dodaj również liść laurowy do smaku.

Doprowadź do wrzenia, następnie wyłącz ogień i przykryj zupę pokrywką. Tak zostaw na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.

Po tym czasie możesz wlewać zupę do talerzy. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!