Jeśli kochasz tradycyjne przepisy, zdecydowanie wypróbuj ten. Zupa grzybowa jest niezwykle aromatyczna i smaczna.
Drobno posiekaj cebulę. Oczyść ziemniaki i pokrój je w kostkę. Oczyść świeże grzyby z gliny nożem. Jeśli chcesz, opłucz je (lub wytrzyj wilgotną ściereczką), ale potem też całkowicie wysusz.
Pokrój pieczarki pionowo, przekrój na pół lub najpierw pokrój większe kawałki. Umieść plastry pieczarek w garnku na kostkach cebuli. Dopraw solą i posyp kminkiem; można dodać 20 g masła.
Przykryj i pozwól mu się zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy grzyby zmiękną dodać kostki ziemniaczane i zalać je litrem wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie w innym garnku przygotuj lekką zasmażkę: ubij gładką mąkę na maśle, ciągle mieszając. Odstawić na minutę lub dwie, a następnie zalać 200 ml zimnej wody. Zagęścić bulion gotowym gulaszem i gotować przez piętnaście do dwudziestu minut.
Od czasu do czasu mieszaj zupę, aby nie wypaliła się do dna. Zupę z ugotowaną zasmażką zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy do niej śmietanę o temperaturze pokojowej, cały czas mieszając. Nie gotować dalej.
Dodaj sól do smaku. Natychmiast podawaj. Uwaga: Oczywiście można też użyć suszonych grzybów.
W takim przypadku namocz je w wodzie przed przygotowaniem zupy i dodaj do zupy razem z ziemniakami lub później. Zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Najlepsze będzie z mieszanki borowików, borowików i borowików, czyli tego, co dał sezon grzybowy.