Moja babka z Niemiec zdradziła przepis na ten niemiecki makowiec z twarogiem – wychodzi przepysznie

Makowiec z nadzieniem twarogowym to smakołyk typowy dla Drezna. To wysokie ciasto z pysznym nadzieniem świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla dużej rodziny.

Składniki są niedrogie i niewyszukane – bez problemu kupisz je w każdym sklepie spożywczym. Przepis składa się z dwóch części – pierwsza z nich to kruche ciasto, a druga to makowo-twarogowe nadzienie.

Najważniejszy, kluczowy moment przepisu to ten, gdy trzeba pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Zaskocz swoich domowników i gości tym nietypowym makowcem z twarogiem, który ma nie tylko niezwykle oryginalny wygląd, ale także smak!

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 190 g mąki
  • 80 g cukru
  • 90 g masła
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 450 ml mleka
  • 100 g maku
  • 150 g twarogu
  • 90 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

error: Treść zabezpieczona !!