Pyszne i oryginalne ciasto orzechowe – Znakomity tort z pysznym kremem. Obłędny smak

Dziś przedstawimy Ci przepis na ciasto orzechowe, które może być zarówno tortem urodzinowym, jak i idealnym deserem na Święta i Sylwestra.

Jest ono dość wymagające w przygotowaniu, jednak odwdzięcza się niezwykle pysznym smakiem. Koniecznie wypróbuj naszą recepturę i zaskocz swoich bliskich.

Składniki na ciasto:

  • 160 gramów mąki,
  • 160 gramów cukru,
  • 8 jaj,
  • 100 gramów mielonych orzechów włoskich.

Składniki na krem:

  • 4 jaja,
  • 200 gramów cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 gramów masła,
  • 50 ml mleka.

Składniki na chrupiące orzechy włoskie:

  • 150 gramów cukru,
  • 150 gramów orzechów włoskich.

Składniki na syrop:

  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • rum do smaku i aromatu.

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem. Ciągle mieszając dodawać pojedyncze żółtka jaj. Na koniec połączyć z mąką wymieszaną z orzechami.

error: Treść zabezpieczona !!