Zakochałam się w tym cieście. Robię prawie w każdy weekend. Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne.

Ciasto Paul Robenson, nazwane na cześć amerykańskiego aktora i piosenkarza, który posiadał niepowtarzalny głos. Ten wypiek jest tak samo efektowny, jak głos Paula Robensona. Oprócz tego ciasto jest proste w wykonaniu, soczyste, wysublimowane, a jego zapach jest apetyczny i zachwycający.

Wygląd ciasta Paula Robensona ma za zadanie przypominać wygląd aktora. Czekoladowy biszkopt ma symbolizować kolor skóry Paula, krem w kolorze białym to jego śnieżnobiały uśmiech, a polewa, którą udekorowany jest wierzch ciasta, ma odzwierciedlać jego loki.

Podczas przygotowywania ciasta trzeba pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Jedynie śmietana powinna znajdować się w lodówce do samego końca i wyjęta z niej przed samym ubijaniem.

Żeby ciasto miało intensywny ciemny kolor, trzeba użyć wysokiej jakości kakao, a do zrobienia biszkoptu nie używaj w zastępstwie margaryny – musi być masło. Krem ma być gęsty i puszysty, dlatego do jego przygotowania będziesz potrzebować naprawdę bardzo tłustej śmietany.

Są to ważne wskazówki, których warto przestrzegać, ponieważ smak ciasta z odpowiednio dobranych składników, jest niesamowity.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 g cukru waniliowego
  • 600 g kwaśnej śmietany 18%
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!