Miękkie i puszyste domowe pączki: Przygotowane z 1 kg mąki, 600 ml mleka, 2 jajek, cukru pudru. Przepis.

Doskonały domowy przepis na pączki, które są miękkie, puszyste i nie nasiąknięte olejem.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 sztuki drożdży (84 g)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 łyżek oleju
  • 1 dl rumu
  • szczypta soli
  • skórka cytrynowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotujmy drożdże: Do 2 dl letniego mleka dodać drożdże w proszku i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy, aż drożdże podwoją swoją objętość. Dodaj resztę mleka, jajka, żółtko i pozostały cukier do większej miski.

Mieszamy. Dodaj rum, olej. Stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli i startą skórką z cytryny. Zagnieść miękkie ciastoPosypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, przełożyć na drewnianą deskę, którą posypaliśmy mąką (aby ciasto się nie kleiło).

Pozwól mu odpocząć przez chwilę. Ciasto rozwałkować i szklanką oprószoną mąką wyciąć koła o średnicy 8 cm. Niech jeszcze trochę fermentują.

Do garnka wlej większą ilość oleju (pączki muszą wypłynąć). Do gorącego dokładamy koła, w których palcami robimy dziurkę w środku (tak, żeby było miejsce na dżem, marmoladę). Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Połóż je na serwetce, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem, do zagłębień włożyć łyżkę dowolnego dżemu lub marmolady, najlepiej domowej roboty. lub mus owocowy.

Możemy również udekorować bitą śmietaną lub startą czekoladą… Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!