Przepis na najlepsze pączki dostałam od cioci: Zapomniana sztuczka z wykałaczkami ma ogromne znaczenie.

Mam doskonały przepis na tradycyjne pączki według starego przepisu mojej cioci.

Te pączki są bardzo miękkie i pyszne – gwarantuję, że będą puszyste. Za każdym razem są tak udane, że znikają jeszcze ciepłe i nie mają nawet czasu na ostygnięcie. Opowiem też starą sztuczkę z wykałaczkami, która ma zaskakujące znaczenie. Na pewno użyjesz go (tylko) podczas pieczenia pączków.

Składniki:

  • 250 g zwykłej mąki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 cytryna na skórkę
  • 200 ml mleka
  • 25 g granulowanego cukru
  • 20 g drożdży
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 wykałaczki do pieczenia

Do dekoracji:

  • dżem morelowy
  • powidła śliwkowe

Do posypania:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski.

Zetrzyj skórkę z cytryny do mąki. Przygotujmy drożdże: W misce wymieszaj drożdże z letnim mlekiem i odrobiną cukru.

Rozpuść masło, dodaj łyżkę oleju. Stopniowo dodawać żółtka, rum, pozostały cukier i szczyptę soli. Wysyłamy delikatnie.

Na koniec dodać drożdże i żółtko do mąki i zagnieść miękkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1,5 cm. Kontynuację artykułu i sztuczkę z wykałaczką znajdziesz na drugiej stronie.

error: Treść zabezpieczona !!