Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną roladę jabłkową! Jest to niezwykle łatwy i szybki deser! Zaskocz swoją rodzinę i znajomych! Będą zachwyceni!
Na ciasto:
Na nadzienie:
Do posypania:
Najpierw zetrzyj jabłka na tarce i wymieszaj z cukrem. Skrop sokiem z cytryny oraz posyp cynamonem.
Wrzuć do miski jajka i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wanilię. Porem wymieszaj ręcznie uprzednio przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia oraz delikatnie nasmaruj tłuszczem. Ułóż starte jabłka na blaszce. Przygotowane ciasto wyłóż równomiernie na jabłka.
Wygładź dokładnie powierzchnię ciasta. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
Następnie obróć ciasto (za pomocą deski bądź papieru do pieczenia), zdejmij delikatnie i powoli papier do pieczenia od strony jabłek. Teraz zwij ostrożnie roladę. Poczekaj, aż ostygnie.