Kładę starte 4 jabłka na blaszce, zalewam ciastem, zwijam. Oto najlepsze ciasto z jabłek. Robię je co tydzień

Biorę cztery starte jabłka, zalewam ciastem, roluję i piekę! Jem je trzy razy w tygodniu! Najsmaczniejsze ciasto z jabłek!

Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną roladę jabłkową! Jest to niezwykle łatwy i szybki deser! Zaskocz swoją rodzinę i znajomych! Będą zachwyceni!

Składniki:

Na ciasto:

  • 120 gram mąki pszennej
  • 120 gram cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia (wedle uznania, do smaku)

Na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cynamon (wedle uznania, do smaku)

Do posypania:

  • cukier puder (wedle uznania, do smaku)

Przygotowanie:

Najpierw zetrzyj jabłka na tarce i wymieszaj z cukrem. Skrop sokiem z cytryny oraz posyp cynamonem.

Czas na przygotowanie ciasta.

Wrzuć do miski jajka i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wanilię. Porem wymieszaj ręcznie uprzednio przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia oraz delikatnie nasmaruj tłuszczem. Ułóż starte jabłka na blaszce. Przygotowane ciasto wyłóż równomiernie na jabłka.

Wygładź dokładnie powierzchnię ciasta. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.

Następnie obróć ciasto (za pomocą deski bądź papieru do pieczenia), zdejmij delikatnie i powoli papier do pieczenia od strony jabłek. Teraz zwij ostrożnie roladę. Poczekaj, aż ostygnie.

Rolada gotowa! Na koniec możesz ją posypać cukrem pudrem wedle uznania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!