Sernik krakowski – Ciężki, wilgotny, kremowy – sernik wręcz idealny. Tak robiła go moja babcia. Żaden się z nim nie równa.

1. Składniki na ciasto zagnieść.

Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Dwie części ciasta schłodzić w lodówce ok. 1h. Większą częścią ciasta wylepić dno formy (30×20), nakłuć i podpiec w 180C ok. 15 minut. Wystudzić.

Masa serowa

Ser zmielić (trzykrotnie). Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawać po jednym żółtku, później po łyżce zmielonego twarogu. Ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać mąkę i rodzynki. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Masę serową wylać na podpieczony spód.

Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Sernik piec 50-60 minut w 170C. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Zimny sernik polukrować

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!