Pyszne twarożkowe ślimaczki – Tak przygotowała je moja babcia. Nikt nie robi lepszych

Ślimaczki z twarogu to smaczny i łatwy w przygotowaniu deser, który z pewnością zachwyci niejednego.

Chętnie zjedzą je dorośli i dzieci. Zachwycisz rodzinę i przyjaciół pysznym smakiem dania, a przy tym nie spędzisz długich godzin w kuchni.

Składniki na ciasto:

  • 350 gramów mąki
  • 3 gramy suchych drożdży
  • 100 gramów mleka
  • 50 gramów cukru
  • 50 gramów masła lub margaryny
  • 70 gramów kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kilograma twarożku
  • 100 gramów cukru
  • jedno jajko

Składniki na sos:

  • 200 gramów kwaśnej śmietany
  • jedna łyżka cukru

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i pół łyżeczki cukru. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj na gładką masę tak, aby nie pozostały w niej żadne grudki. Całość odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Następnie przesyp mąkę przez sitko, dodaj do niej sól i cukier i dokładnie wymieszaj. Weź dużą miskę, wrzuć do niej miękkie masło (lub margarynę), dodaj do niego mąkę z solą i cukrem, a na koniec dodaj przygotowaną na początku śmietanę.

error: Treść zabezpieczona !!