Pyszne twarożkowe ślimaczki – Tak przygotowała je moja babcia. Nikt nie robi lepszych

Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj wszystko razem, a do całości wlej mleko z drożdżami. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto i odstaw je na około 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć.

To pomoże Ci w późniejszym zagniataniu ciasta. Po tym czasie ugnieć ciasto, aż będzie gładkie, bez żadnych grudek i ponownie odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Weź twaróg, jedno jajko i cukier i wymieszaj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt płynna dodaj odrobinę mąki. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję przykryj całość folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Rozsmaruj na całej powierzchni nadzienie i zawiń w rulon. Powstałe ciasto pokrój na równe kawałki.

error: Treść zabezpieczona !!